Waarom is bewegen toch zo goed voor senioren?

Ouderen bewegen veel te weinig, blijkt uit onderzoek van kennisinstituut TNO. Dat is jammer, want bewegen is juist goed voor de gezondheid en zelfredzaamheid, maar bovenal kan het voor de kwaliteit van leven ook veel opleveren.

Ouderen bewegen veel te weinig. Van alle 75-plussers beweegt meer dan de helft (54 procent) onvoldoende. Als ouderen niet meer zelfstandig kunnen wonen omdat ze meer zorg nodig hebben, stijgt dit percentage naar 86 procent. Ook de inactiviteit van de bewoners van zorginstellingen is hoog. Dat betekent dat ze op geen enkele dag in het jaar dertig minuten matig intensief bewegen, terwijl bewegen juist goed is voor de gezondheid van ouderen en zelfs de meeste gezondheidswinst oplevert

Professor. Dr. Erik Scherder – De relatie tussen beweging, gedrag en mentale gezondheid

De voordelen van bewegen
Bewegen heeft in het algemeen veel voordelen, maar is vooral bij ouderen goed voor de gezondheid en zelfredzaamheid. Het helpt je een goede conditie te behouden en je lichamelijk en mentaal fitter te voelen. Ook verlaagd het de kans op (chronische) ziektes Vitaal ouder worden heeft bovendien als voordeel dat je langer de activiteiten kunt blijven doen die je graag doet.

Bewegen geeft een goed gevoel
Sporten en bewegen geeft energie. Zowel letterlijk als figuurlijk. Je lichaam en brein actief gebruiken, geeft een voldaan gevoel. Voor de meeste mensen geldt dat zij zich na het sporten veel beter voelen. Dit heeft ermee te maken dat tijdens het bewegen de stof ‘endorfine’ in de hersenen wordt aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je je beter gaat voelen, omdat je meer ontspannen bent en tevreden voelt. Een derde reden om meer te bewegen, is het gevoel dat bewegen kan geven en de gezelligheid die bewegen met zich meebrengt.

Bewegen brengt u onder de mensen
Bewegen is zeker ook mogelijk in groepsverband. Hierbij combineer je de lichamelijke voordelen met het vergroten of onderhouden van je sociale contacten. Voor velen geldt dat het in groepsverband sporten of bewegen bijdraagt aan het plezier dat aan bewegen wordt beleefd. Bewegen in groepsverband maakt het bovendien makkelijker om bewegen vol te houden, het is een stok achter de deur.

Ziektes voorkomen en te lijf gaan
Regelmatig bewegen is één van de goedkoopste en beste manieren om een betere gezondheid te krijgen en te houden. Lichamelijke beweging is goed voor het hart, de bloedvaten en de longen en verkleint de kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Maar het kan ook een heilzame werking hebben op mensen die al last hebben van een chronische aandoening. Denk daarbij aan hartziekten die te maken hebben met slagaderverkalking, maar ook ouderdomssuiker, botontkalking, beroerte en depressie. Bij mensen met artritis kan lichamelijke beweging zelfs de pijn verminderen. Bewegen met beleid is hier wel het advies: ken en respecteer je grenzen.

Goed voor de hersens
Ook de hersenen hebben baat bij regelmatige beweging. Bewegen is goed voor het geheugen, het concentratievermogen en de verwerkingssnelheid van informatie. Er komt ook steeds meer bewijs dat bewegen het risico op het ontstaan van dementie vermindert en het proces van Alzheimer vertraagt.
Dat komt waarschijnlijk doordat beweging ervoor zorgt dat hart- en bloedvaten in goede conditie blijven. Dit is ook vastgesteld door de Commissie Beweegrichtlijnen, die in de jaren aanlopend naar 2017 nog eens al het onderzoek naar de gezondheidseffecten van bewegen onder de
loep hebben genomen. De hersenen zijn bij uitstek een orgaan met veel bloedvaten. Ook heeft beweging invloed op de groei en aanmaak van
hersencellen.

Langer zelfredzaam en zelfstandig
Wie wekelijks 2,5 uur (150 minuten) matig intensief beweegt, houdt zijn spieren en uithoudingsvermogen op peil. Bovendien helpt het je om langer zelfstandig en zelfredzaam te blijven en vermindert het de kans op fracturen en lichamelijke beperkingen. Bewegen zorgt voor een betere kwaliteit van leven en betekent dat je langer kunt genieten van de dingen waar je je graag mee bezig houdt (
Hildebrandt e.a., 2010)!

Manieren van bewegen
Matig intensieve beweging bestaat uit activiteiten waarbij de hartslag omhoog gaat, maar tijdens welke het wel mogelijk blijft om te praten. Denk aan wandelen en fietsen op een rustig tempo, maar ook huishoudelijk werk, klussen in de tuin, en beweegoefeningen op de stoel (zoals die van Nederland in Beweging op omroep MAX en online trainingen van de stichting Cordaan). De manier van bewegen is sterk afhankelijk van uw huidige fitheid en kan naast bovenstaande variëren van het uitbreiden van de dagelijkse handelingen naar specifieke training op het gebied om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen, tot stoel yoga, wandelen en zelfs trainen in de sportschool. Veilig bewegen, op het juiste niveau insteken en plezier zijn de belangrijkste factoren om rekening mee te houden voor senioren die in beweging willen komen of juist meer willen gaan bewegen .

Hieronder nog een aantal filmpjes van specialisten die vanuit hun eigen vakgebied vertellen waarom bewegen zo belangrijk is.

Veel trainingsplezier toegewenst!
Dennis

Dr Peter de Keizer – Hoe houd je jouw lichaam 100 jaar jong

Albert Sonnevelt – Psycholoog

Professor Dr. Erik Scherder – Gaat je geheugen kapot als je te veel achter je computer hangt?

Dr Niki Korteweg – wetenschapsjournalist en neurobioloog